sobota 19. listopadu 2016

Zoo, farmy a stáje aneb Jak se chovat k cizím zvířatům?


Praha je sice velké město plné betonu, i zde však můžeme nalézt kus přírody a také se zde setkat se spoustou zvířat. Taková setkání ovšem nemusí být jen příjemná a mohou dopadnout velice nešťastně jak pro nás, tak pro zvíře samotné. Ať už se chystáte do zoologické zahrady, na farmu, do stáje, útulku nebo se se zvířetem setkáte při procházce parkem, je dobré vědět několik informací o tom, jak se chovat, abychom zajistili vlastní bezpečnost a neublížili zvířeti. Většina chyb totiž pramení z neznalosti a jsou konány v dobré víře.

Kde je majitel?

Pokud zahlédnu nějaké zvíře, čekaně nebo nečekaně, v první řadě vždy vyhledám majitele nebo osobu za zvíře zodpovědnou. To samozřejmě neznamená, že hned poběžíte za každým majitelem psa, kterého na procházce potkáte, pokud ovšem vstoupíte do stáje, měli byste prvně ošetřovatele najít a informovat o sobě, než se vůbec rozhodnete do stáje vstoupit. Nejen, že se jedná o soukromí prostor, ale zároveň vás obvykle poučí, co smíte a co ne. Vyhnete se tak nepříjemnostem a nedej bože úrazům.
Často se v zařízeních, jako jsou jezdecké školy, farmy nebo zoo vyskytují cedule s pokyny. Všímejte si jich a pokyny dodržujte.

Nekrmit a nehladit

Už víme kdo je majitel zvířete nebo osoba za zvíře zodpovědná, ideálně jsme i poučeni jak se chovat. Obvykle si chceme zvíře pohladit a rádi bychom mu dali něco dobrého. Vždy se musíme na takový čin nejprve dovolit. V první řadě v rámci vlastního bezpečí, zvíře neznáme a nemůžeme předvídat, jak se zachová. Další věcí je, že tím můžeme zvíře ohrozit nebo jej stresovat. Ohledně přikrmování volně žijících zvířat (např. labutě) je dobré si nejprve zjistit, co je pro dané zvíře vhodné a zda je vůbec třeba je nějak přikrmovat. Pokud trváme na tom, že chceme přilepšit například koním v jezdecké škole, můžeme donést jablka, mrkve nebo tvrdé pečivo (dbejte, aby bylo skutečně tvrdé a nebylo plesnivé, rozhodně nenoste sladké buchty, anglické rohlíky, škvarkové placky apod.). Nikdy však jídlo nedávejte koním samovolně, odevzdejte ho ošetřovateli a ten jej zkontroluje, a buď uschová a přidá koním do krmné dávky, nebo vám dovolí koně nakrmit pod jeho dohledem. Chcete-li přilepšit například pejskům a kočičkám v útulcích, obvykle se dočtete na jejich webových stránkách, jakou pochoutkou jim uděláte radost. Pokud ne, nebojte se danému útulku napsat nebo se zeptat osobně.
V žádném případě by vás nemělo napadnout s cizími zvířaty bez dovolení manipulovat, už vůbec ne na ně sedat nebo posazovat malé děti.

Ohlásím se a dále jsem v klidu a potichu

Kdykoliv ke zvířeti přistupujete, měli byste se ohlásit, dát o sobě vědět. A to dostatečně hlasitě, aby o vás zvíře vědělo, nemusíte ovšem křičet. Dále se pohybujeme klidně a potichu a snažíme se respektovat klid a soukromí zvířete. Na klece ani terária nijak neklepeme, neposkakujeme. Pohybujeme se klidně a rozhodně, aby zvíře vědělo, kde jsme, a neleklo se nás, zároveň neděláme prudké pohyby, neskáčeme a zbytečně nemácháme rukama. Snažím se do prostoru, kde se pohybují zvířata nevstupovat s balónky, dětskými odrážedly, řehtačkami, pískacími hračkami apod. Problémem může být i obyčejný kus kartonu, deštník nebo igelitový sáček. Pokud nějakou podobnou věc skutečně musíte mít v danou chvíli u sebe, jednejte s ní opatrně a berte na vědomí, že se jí zvíře může bát. 
Pokud to není nutné, snažte se ke zvířeti nepřibližovat zezadu. Vždy jej obcházejte zpředu a v dostatečné vzdálenosti.

Nalezená volně žijící zvířata

Zvláště v předzimním období a ve městě zejména, často máme tendenci zachraňovat volně žijící zvířata a jejich mláďata. Nejen spadlí ptáci, ale také ježci, zajíci a jiná zvířata jsou častými oběťmi dobromyslných zachránců. Často je taková záchrana ale spíše ke škodě. Pokud není zvíře opravdu viditelně zraněné a v nesnázích (zamotané v pasti, teče mu krev, tržná rána), kontaktujte v první řadě někoho znalého, ideálně záchranou stanici. Po telefonu s vámi zkonzultují, zda je na místě záchrana zvířete a také, jak v takovém případě postupovat. Mnoho užitečných informací poskytuje Nadace na ochranu zvířat, která sídlí na Praze 4.


SEJIDA TRANS – 1. záchranná veterinární služba 
Působnost je celá PRAHA + nejbližší okolí na východ a západ. Poskytuje první pomoc při akutních stavech s následujícím rychlým odvozem na veterinární kliniku. Vozy jsou vybaveny špičkovými zdravotnickými přístroji umožňujících zachránit v kritických situacích i lidské životy.

NONSTOP
p. Jiří Semotán
603 417 335
602 322 212

Ohrady se zvířaty

V žádném případě nevstupujte do ohrad a to ani v případě, že zvíře není na dohled. Je jedno, zda se jedná o ohradu koní, krav nebo malých roztomilých oveček. I malé zvíře může být nebezpečné. Snažte se zvíře zbytečně nelákat, aby se za vámi natahovalo přes ohradu. Ztrácí tím vůči ohradě respekt a může ji rozbít nebo přetrhnout. Spousta ohrad je navíc vybavena elektrickým ohradníkem a takové natahování za vámi může být pro zvíře nepříjemné.



Berte prosím na vědomí, že zvířata nejsou atrakce, ale živý tvorové s vlastní hlavou a vlastními instinkty, kterými se řídí. Dané zvíře nemusí být nijak agresivní, jen se řídí svými pudy tak, jak je mu přirozené a mnohdy není chyba v jeho chování, ale v naší neznalosti.

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Mockrát děkuji. U zvířat se pohybuji, a to jak v rámci koníčků, tak i v zaměstnání a občas mě opravdu udivuje, co všechno lidi nenapadne. Někteří lidé se zkrátka u zvířat běžně nepohybují a tak jim různá rizika nedocházejí.

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář! Nezapomeň uvést odkaz na svůj blog.

V Park Café na Střížkově se budete cítit jako doma

Jsem unavená z práce a zatoužím po kávě někde v klidném a příjemném prostředí a vlastní domov dnes neshledávám tím nejlepším místem k o...